Upptäck ”Lessons in Chemistry”

En Inspirerande Resa Genom Kemi, Kärlek och Förändring!

”Chemistry is change and change is the core of your belief system. Which is good because that’s what we need more of – people who refuse to accept the status quo, who aren’t afraid to take on the unacceptable.”

Ett kraftfullt citat från en oförglömlig berättelse. Den senaste boken jag förlorade mig i var en upplevelse som jag inte ville skulle ta slut. ”Lessons in Chemistry” är inte bara en bok; det är ett mästerverk av skratt-ut-högt-komik och skarpt iakttagande, rikt på en strålande ensemble av karaktärer. Originell och levande som sin huvudperson är den här boken magisk, och tomheten känns när sista sidan bläddras.

Berättelsen kretsar kring kemisten Elizabeth Zott, en kvinna som bryter normer under det tidiga 1960-talet. Hon är ingen genomsnittlig kvinna – hon skulle själv vara den första att påpeka att en genomsnittlig kvinna inte existerar. Hennes helt manliga team på Hastings Research Institute har en syn på jämställdhet som är allt annat än vetenskaplig. Men det finns en undantag: Calvin Evans, den ensamma, briljanta Nobelpris-nominerade som förälskar sig i – av alla saker – hennes intellekt. Sann kemi uppstår.

Men, liksom i vetenskapen, är livet oförutsägbart. Några år senare finner sig Elizabeth Zott inte bara som ensamstående mamma utan också som den motvilliga stjärnan i Amerikas mest älskade matlagningsshow, ”Supper at Six.” Hennes ovanliga syn på matlagning (”kombinera en matsked ättiksyra med en nypa natriumklorid”) visar sig vara revolutionerande. Men när hennes följare växer är inte alla nöjda. Elizabeth Zott lär inte bara kvinnor att laga mat; hon utmanar dem att förändra status quo.

Jag är oerhört förtjust i denna karaktär och kom på mig själv i läsandet att se Elizabeth i fler av de kvinnor jag har välsignats med. Kvinnor som vågar leda vägen på ett obevekligt men smart sätt. Kvinnor som manövrerar förändring medvetet och förtroendeingivande. Jag är välsignad med många Elizabeth Zott i mitt liv. För att nämna några: Min mamma, Min syster Jannika Kremer, Gabriella Skog, min medförfattare till ”Våra hemliga krafter,” och Berit Friman – tack för att ni inspirerar mig. Nu är jag nyfiken…Vem är din Elizabeth?

Missa inte denna enastående resa där varje sida är en överraskning och varje kapitel är en uppmaning till förändring. 🌈🍳✨

PS: Om du inte har tid att läsa, finns en serie baserad på boken, nästan lika bra, på Apple TV.

Fler blogginlägg

Framtidens balans

Balans, ett ord som ofta diskuteras och eftersträvas i vår moderna arbetsvärld. Men vad betyder balans egentligen? Är det fortfarande synonymt med att arbeta 9-5 och ha en tydlig gräns mellan arbets- och privatliv?

Det kommer vara kvinnor som löser det!

Kvinnor har alltid spelat en central roll i att driva förändring och göra skillnad i världen. Faktum är att kvinnor ofta har tvingats ta tag i saker och reda ut problem när ingen annan gör det.

Är du en bra person?

Vi lever i en värld där vår image och hur vi uppfattas av andra ofta prioriteras högt. Men vad betyder det egentligen att vara en bra person? För mig handlar det om att vara en bra person även när ingen ser på.